sâmbătă, 31 mai 2014

Util: de ce acte ai nevoie pentru buletin

Fratiorul meu a facut 14 ani si a trecut de curand prin procesul de obtinere al buletinului. Asa ca m-am gandit, daca tot am cautat o gramada pe net sa las si niste informatii pe blog despre ce este facut.
Eu am gasit foarte multe informatii pe un site de modele de documente pe care mai intru cand am nevoie de acte si chestii.

Deci...In momentul in care implinesti 14 ani, trebuie sa iti eliberezi cartea de identitate, iar acest lucru este obligatoriu, potrivit legii privind evidenta populatiei. Aceasta este esentiala daca esti cetatean roman, deoarece te ajuta in numeroase situatii birocratice si este unul dintre elementele necesare pentru a-ti putea exercita dreptul la vot.
Pentru a obtine cartea de identitate, trebuie sa obtii mai multe acte, care trebuie depuse la evidenta populatiei.
Actul de identitate se elibereaza pe baza unei cereri scrise de serviciul public comunitar din zona de resedinta a persoanei iar documentele necesare pentru eliberarea acestuia sunt:
Cererea respectiva;
Certificatul de nastere al solicitantului. Este necesar pentru a prelua datele de nume, data nasterii sau locul nasterii. Certificatul trebuie prezentat atat in original cat si drept copie. Actul in original se va intoarce la solicitant, in timp ce copia va ramane la directia pentru evidenta populatiei;
Documente prin care se dovedeste adresa de domiciliu. Pentru a avea act de identitate, trebuie sa ai un domiciliu. Din acest motiv, un document care sa ateste adresa unde locuiesti este esential;
Chitanta care reprezinta contravaloarea cartii de identitate. Aceasta costa 7 lei, insa aceasta suma poate sa fluctueze in functie de mai multi factori, precum rata de inflatie;
Timbru fiscal in valoare de 4 lei. Acesta poate sa fie inlocuit si cu un document care sa dovedeasca plata taxei extrajudiciare de timbru.
In functie de motivul pentru care se solicita eliberarea cartii de identitate, pot sa mai fie necesare si alte documente.
In cazul persoanelor casatorite, divortate sau vaduve, trebuie sa se prezinte certificatul de casatorie, certificatul de divort sau certificatul de deces al partenerului de viata.
In cazul pierderii, furtului sau deteriorarii actului de identitate, este necesar un document oficial care sa contina o fotografie si sa fie facut recent, in asa fel incat sa fie certificata identitatea solicitantului.
In cazul in care ai detinut un act de identitate si nu l-ai declarat piedut sau furat, este esential ca in momentul in care soliciti altul sa il predai pe cel vechi autoritatilor.
Daca nu ai toate documentele necesare, ti se va elibera o carte provizorie de identitate, pentru care trebuie sa platesti 4 lei taxa de timbru si 1 leu taxa pentru cartea de identitate. Aceasta are valabilitatea intre 30 de zile si un an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu