marți, 19 septembrie 2017

Facultatea mea, drac împachetat frumos



Mi se pare că în ziua de azi să dai la Jurnalism, PR, Publicitate e un trend. Nu contează că nu ştii exact ce presupune sau de cât efort este nevoie să reuşeşti.
Nu discutăm despre cazurile în care te complaci cu o situaţie mediocră, vorbim despre oamenii care vor să facă ceva la un nivel foarte înalt.

Când am dat eu la facultate admiterea nu era nici grea, nici uşoară, dacă aveai ceva in scăfârlie, intrai. Era mai greu cu examenul oral, dar scrisul era chiar relaxant. Nu ştiu cum mai e acum, dar cred că au rămas principiile de bază. Dar nu despre asta este vorba în postul ăsta. Este mai degrabă o atenţionare. Nu ştiu cum o fi prin alte părţi, dar la noi in facultate chiar se aplică ideea că facultatea doar îti întredeschide nişte uşi. Este cea mai mare inconştienţă pentru un om care vrea să lucreze în domeniu să se dedice doar facultăţii.  Din punctul meu de vedere trebuie să dai la Jurnalism în clipa în care eşti foarte pregătit să te pui pe muncă pentru că orarul lejer te stimulează să te laşi pe tânjală şi când te trezeşti e posibil să fie prea târziu şi dacă nu, cu siguranţă o să fie foarte greu.

Mi-aduc aminte de seminarul de Relaţii Publice şi cum o fentam pe profă de fiecare dată cu câte un comunicat de presă scris pe brânci şi acum când trebuie să scriu câte trei pe zi, îmi vine să plâng. De fapt toate seminariile care presupuneau redactare, în special teme pentru acasă erau evitate la maxim. Sunt sigură că din punctul ăsta de vedere nu s-au schimbat prea multe. Drama vine din faptul că ajungând să profesezi va trebui să faci asta de multe ori pe zi şi şeful tău nu va fi la fel de indulgent ca profa din facultate. Nu ştiu câţi dintre absolvenţii de Jurnalism, cu toate cele trei specializări, conştientizează că munca ta de acum înainte va fi să scrii. Vei fi o maşină de scris ambulantă şi sincer cea mai relaxantă atribuţie  in momentul de faţă mi se pare să scrii ştiri, unde ai deja materialele. Trebuie doar să le reformulezi să înţeleagă toţi proştii.

Vorbeam despre lucratul în timpul facultăţii. E singura cale să ajungi să poţi scrie bine şi la comandă. În facultate înveţi chestii generale, multă teorie şi dacă nu aplici la timp, rişti să uiţi ce ai învăţat. Aparent este o muncă foarte uşoară, dar când ajungi să scrii de zece mii de ori acelaşi articol din zece mii de puncte de abordare pentru că şefului tău nu-i place dintr-un motiv sau altul, îţi vine să te arunci pe fereastră. Jurnalismul, PR-ul, Publicitatea nu sunt domenii pe care să le abordezi cu uşurintă. Înseamnă muncă multă peste program, epuizare psihică şi subiectivismul altora vizavi de munca ta. Nu stai la birou şi scrii ce-ţi bese mintea, trebuie să scrii bine, corect şi atrăgător pe cele mai banale subiecte din lume. Dar dacă îţi reuşeşte o să ai o satisfacţie extraordinară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu