vineri, 11 decembrie 2015

Care sunt simptomele pentru anxietate, depresie si caderi nervoase

Cu totii trecem prin situatii stresante in viata, iar uneori acestea devin prea mult, pentru a ne ocupa de ele. Este foarte normal pentru noi sa simtim anxietate atunci cand ne confruntam cu o situatie dificila (ca atunci cand eu sunt la un interviu de angajare, o prima intalnire, sau chiar la facultate cand a trebuit sa trec printr-un examen foarte greu). Cu toate acestea, cand teama si ingrijorarea devin prea coplesitoare si incep sa ne afecteze felul in care ne simtim in viata de zi cu zi, ar putea fi ceva mult mai grav care necesita atentie. Societatea de astazi suprasolicita termenii "anxietate" , "depresie" , si chiar "cadere nervoasa" , ceea ce face dificil pentru noi sa indentificam in mod corect atunci cand aceste cazuri se intampla de fapt. De acee este foarte important sa intelegi aceste tulburari de anxietate, pentru a fi in masura sa actionezi asupra lor, inca de la primele semne care apar. Cum si doctorii ne spun adesea, depistarea precoce este egala cu un tratament precoce.Sa discutam despre simptomele de anxietate, depresie si cadere nervoasa.

Anxietatea Acesta nu este neaparat un lucru negativ.Anxietatea este modul organismului de a raspunde la pericol. Ganditi-va ca este ca un sistem de alarma al corpului care se stinge atunci cand exista o amenintare in apropiere, sau atunci cand exista prea multa presiune sau stres. Daca ati experimentat cu moderatie, acesta poate fi un lucru bun si sanatos. Ne ajuta ajuta sa ramanem atenti si sa ne concentram pe prioritati. Pentru unii, poate fi o motivatie pentru rezolvarea problemelor. Dar, o data ce anxietatea devine parte constanta a vietii, ea incepe sa afecteze activitatile si relatiile noastre. Cand se intampla acest lucru, noi stim ca am traversat o line de la normal la o tulburare de anxietate.

Deci, cum stim daca linia este traversata? Mai jos sunt diferite simptome emotionale si fizice de anxietate severa: - Initial, exista frica si ingrijorare in exces - Senzatie de groaza sau teama - Dificultati de concentrare asupra sarcinilor - In asteptare pentru ca ceva rau sa se intample - Iritabilitate si neliniste - Anticipare pentru semne de pericol - Transpiratii - Batai ale inimii - Ameteli - Stomac deranjat si/sau diaree - Urinari frecvente - Tremuraturi si ticuri - Probleme in respiratie - Dureri de cap - Oboseala - Insomnie - Tensiune musculara. Dar atacurile de anxietate? Am auzit de multe ori oamenii folosind acest termen - dar care este diferenta dintre simptomele de anxietate mentionate mai sus? Atacurile de anxietate sau atacurile de panica, sunt episoade pe termen scurt, de frica intensa sau panica.Acestea se intampla fara avertisment. De cele mai multe ori, sunt evidente cauzele care le produc ( de exemplu, gandindu-ma ca stau in fata unui umar mare de oameni pentru a da un discurs, ma face sa am un atac de panica, pentru altii, poate fi declansat prin a ramane blocati intr-un lift, singuri) , dar uneori aceste episoade se intampla din senin. Atacurile de panica dureaza aproximativ zece minute si uneori dureaza mai mult de o jumatate de ora. Chiar si in aceasta scurta perioada de timp, teroarea poate fi atat de intensa incat o persoane poate avea sentimentul ca pierde total controlul. Unii se simt chiar ca si cum o sa moara in acel moment. Iar cand atacul se opreste, nu ajuta sa fii ingrijorat cu privire la un nou atac, mai ales in locuri publice fara ajutor disponibil si fara cai de scapare. Din cauza intensitatii ale atacurilor de anxietate, o multime le confunda cu simptomele ale atacurilor de cord. Pentru a va echipa cu o mai buna intelegere, mai jos sunt semnele si simptomele ale atacurilor de anxietate: - Un val intens de panica - Te simti de parca innebunesti si pierzi controlul - Dureri in piept si/sau palpitatii ale inimii - Sentiment ca lesinati - Senzatii de sufocare si/sau probleme cu respiratia - Tremuraturi si frisoane - Hiperventilatie - Crampe de stomac si greata.

Depresia Acest sentiment este o alta reactie normala la evenimentele vietii ( ca atunci cand am pierdut pe cineva drag, sau cand tata a pierdut slujba si am trecut printr-o perioada dura pentru un an intreg). Cu toate acestea, atunci cand depresia devine prea complesitoare si ramane in acest fel pentru perioade lungi de timp, o viata normala si activa poate fi imposibil de avut. Acesta este un bun exemplu de depresie clinica, care ne cere sa solicitam asistenta medicala profesionala. Mai jos sunt simptome de depresie, asa cum sunt identificate de Centrul National de Sanatate Mintala - Probleme cu concentrarea - Dificultate in luarea deciziilor si retinerea detaliilor - Oboseala si lipsire de energie - Simtindu-te vinovat, lipsit de valoare si/sau neajutorat - Trezirea devreme dimineata - Insomnie sau somn excesiv - Neliniste si iritabilitate - Nici un interes pentru activitati si pasiuni , care inainte au fost placute, inclusiv sex - Pierderea poftei de mancare sau mancatul in exces - Dureri peristente ( dureri de cap, probleme digestive, crampe), care nu dispar cu tratament - Sentimente persistente de tristete - Intentii de sinucidere si/sau tentative de suicid

Caderea nervoasa
O cadere nervoasa este atunci cand o persoana ajunge la punctul de epuizare, dupa o perioada indelungata in care a suferit de anxietate ( poate cu legatura financiara, de sanatate, probleme de munca sau relatie). Atunci cand anxietatea, stresul si depresia devin prea coplesitoare, veti avea un sentiment de neputinta si de epuizare extrema, daca nu veti fi capabil sa acceptati viata asa cum este. Circumstantele sunt diferite pentru fiecare persoana. Uneori, doar un singur eveniment ( un deces sau pierderea locului de munca, de exemplu), este suficient pentru a declansa acumularea de epuizare si stres. In plus, este foarte probabil ca persoana respectiva sa se opreasca din mancat si dormit in mod corespunzator, care pe termen lung duce si la mai multa epuizare. Pentru a putea face fata mai bine cu aceste cazuri ( indiferent daca este pentru tine sau altcineva), este bine sa intelegi semnele din timp. Mai jos sunt simptomele ale unei caderi nervoase: - Pierderea apetitului sexual - Pierderea poftei de mancare si a interesului la produsele alimentare - Pierderea bucuriei in munca, pasiunilor si vietii in general - Te simti vinovat si patetic pentru situatia in care esti - Sentimentul de a fi singur - Senzatia de disperare - Sentimentul ca cele mai mici sarcini sunt prea dificile si obositoare - Fiind nerabdator cu tine insuti - Pierderea increderii - Teama ca o alta cadere se va intampla dupa ce una s-a intamplat. Acum ca sunteti familiarizat cu simptomele de anxietate, depresie si cadere nervoasa, puteti fi mai increzatori ca faceti fata la provocarile si stresul din viata. Cu toate acestea, in cazul in care lucrurile devin prea coplesitoate, este cel mai bine sa cereti ajutor la profesionisti. De asemenea, sprijinul celor dragi - familia si prietenii - poate conta enorm in a face fata cu astfel de tulburari de anxietate.